Newsletter
Είσοδος Μελών
Δημοσκοπήσεις
Επισκέψεις
Φιλικά Sites
-
- ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.Ι.Γ. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΕΤΟΥΣ 2011
- Μαθητικό Ραδιόφωνο
- Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ.
- Η Αρχειοθήκη του Εκπαιδευτικού
- Διαύγεια του ΥπΔΒΜΘ
- Πίνακες e-aitisi.sch.gr
- Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
- Κρατ. Πιστοπ. Γλωσσομάθειας
- Θέματα Κ.Π.Γ. Ιταλικά 2006-2011
- ΟΕΠΕΚ - PROJECT
- Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
- Ψηφιακό σχολείο (βιβλία σε ψηφιακή μορφή)
- Σχολικά Βιβλία για αμβλύωπες μαθητές (σε ψηφιακή μορφή)
- e-twinning.net
- e-class.sch.gr
- Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. Ανακοινώσεις
- Κ.Ε.Ε.
- Α.Σ.Ε.Π.
- Οδηγοί για τις προσλήψεις
- Ε.Κ.Π.Α. Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας
- Α.Π.Θ. Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας
- ΕΥΔΟΞΟΣ Συγγράμματα ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Βιβλιοθήκες Ε.Κ.Π.Α.
- Πολύφιλος περιοδικό τμήμ. ΑΠΘ
- Πρεσβεία Ιταλίας στην Αθήνα
- Ιταλικό Μορφωτικό Ινστ. Αθηνών
- Ιταλικό Μορφωτικό Θεσ/νίκης
- E.E. Site Επιτρόπου Παιδείας
- Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας
- Εργασία για Ιταλομαθείς προυποθέτει εγγραφή
- E.E. Site Παιδείας Πολυγλωσσίας
- PLOTEUS
- www.alfavita.gr
- www.kathigitis.org
- www.diorismos.gr
- www.hellasedu.gr
- www.edu4u.gr
- www.diktyo.gr
- www.edunea.gr
- www.pde.gr
- www.proslipsis.gr
- Μηχανή Αναζήτησης Μεταπτυχιακών
- Όλα τα ανοιχτά μεταπτυχιακά
- Όλες οι σπουδές από απόσταση
- Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών
- www.esos.gr
- www.edugate.gr
- Υπενθυμίσεις καταληκτικών ημερομηνιών
- www.ekpaideytikos.gr
- www.mathima.gr
- www.paideia-ergasia.gr
- www.ekpaideyo.gr
- www.e-paideia.net
- www.edu.klimaka.gr
- e-Πύλη Εκπαίδευσης
- www.e-enosh.gr
- www.eduadvisor.gr
- www.atlasearch.gr
- Εκπαιδευτικά Νέα
- www.edra.gr
- www.eduportal.gr
- Σύλλογος Δελμούζος
- Ακαδημαικός λόγος
- Microsoft 101 ιδέες
- 24grammata.com
- e-books 24.grammata.com
- video 24grammata.com
- www.aixmi.gr
- www.basiosa.wordpress.com/
- Πανελλαδικός Οδηγός Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
- Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
- Δημήτρης Mπράτης
- Θέμης Κοτσιφάκης
- K.E.ME.TE.
- ΟΛΜΕ blog
- ΟΛΜΕ νέο site
- Ο.Λ.Μ.Ε.
- Πανελ. Ένωση Αναπληρωτών
- Π.Ε.Α.Ε.
- Σ.Ε.Α.Ε.
- Επιμορφ. Σεμινάρια ΥπΔΒΜΘ
- Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης
- Επιμόρφ. εκπαιδ. Β Επιπέδου
- Οργαν. Επιμόρφ. Εκπαιδευτικών
- Ανοικτή & Εξ' Αποστ. Εκπαίδευση
- Μισθοδοσία εκπαιδευτικών
- Μόρια, προϋπηρεσία κ.λ.π.
- Σύλλ. Εργαζ. στα Φροντιστήρια
- Ο.Ε.Φ.Ε.
- Συλλογικές Συμβάσεις Κ.Ξ.Γ.
- Ενωτική Πρωτοβουλία
- Νομοθ. για καθ. Φροντιστηρίων
- www.palso.gr
- Σύλλογοι Καθηγ. Ξ. Γλωσσών
- Tutorpool Εθελοντικό Δίκτυο Παιδείας
- Θέματα & Λύσεις Ειδ. Μαθημάτων Ξένης Γλώσσας 2011
- Θέματα & Λύσεις Ειδ. Μαθημάτων Ξένης Γλώσσας 2010
- Ειδ Μάθημα Ιταλικών 2000-2010
- Βάσεις των ΑΕΙ ΤΕΙ 2010 / 2011
- Θέματα Celi αρχείο
- Θέματα & λύσεις Πανελλαδ. 2011
- Θέματα Πανελλαδικών Αρχείο
- Φροντιστ. θέματα Πανελλαδικών
- Θέματα Παγκύπριων Αρχείο
- blog Italiano a scuola!
- Θέματα ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών
- Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ Ι & ΙΙ
- ΔΟΑΤΑΠ
- Αναγν. Πτυχίων Ισοτιμίες Τίτλων
- Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
- ΚΕΣΥΠ Θεσσαλίας
- La stampa.it
- La repubblica.it
- Corriere Della Sera
- Ολές οι ευρωπαικές εφημερίδες
- Ιταλική Τηλεόραση superlink
- RAI TV
- Ελληνοιταλικό Επιμελ. Αθήνας
- Ελληνοιταλικό Επιμελ. Θες/νίκης
- Πανεπιστήμια Ιταλίας superlink
- www.specialeducation.gr
- Μαθησιακές Δυσκολίες
- Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας
- Παιδαγωγική Ψυχολογία
- Σύλ. Εκπ. για Μαθ. Δυσκολίες
- ikid Σχολή Γονέων
- Υγεία & Παιδί τα Νέα
- Στίχοι Ιταλικών Τραγουδιών
- Anima Italiana
- Ιταλική Κουζίνα - Χρυσός Οδηγός
- il faro
- COM.IT.ES.
- Δίκτ. Νεολ. Ελληνισμ. Ιταλίας
- Ένωση Επτανησίων Ελλάδας
- Οδηγ. Χρήσ. Δημ. Υπηρεσιών
- Εορτολόγιο Αλφαβητικά
- Όλες οι Αργίες σε ένα ημερολόγιο
- Οι απεργίες κάθε μέρα
- Εκδηλώσεις
- Κανάλια και Πρόγραμμα ΤV
- encardia
- Άγνωστη Πέτρα
- Ταινίες στα Ιταλικά
- www.robertosconocchini.it
- Γλώσσα & Πολιτισμός Ιταλίας
- Κλείστε ξενοδοχείο - Ιταλία
- Αξιοθέατα στην Ιταλία
- Δρομολόγια τρένων στην Ιταλία
- Με αυτοκίνητο στην Ιταλία
- Χαρτες πόλεων της Ιταλίας
- Τηλεφωνικός κατ. Ιταλίας
- Τα ιταλικά μουσεία on line
- Οι ιταλικές βιβλιοθήκες
- Ιταλικά σχολεία για ξένους
- Υπουργείο Παιδείας Κύπρου
- Kύπρος www.ekpedeftikos.com
- Κύπρος - Θέματα 4 all
- Δωρεάν λογισμικά
- Πολλά ακόμα ενδιαφέροντα links
| ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - EUROPASS - ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ |
|
|
|
| Συντάχθηκε απο τον/την administrator |
| Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2011 20:30 |
|
EUROPASS: Διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων Κατά την έναρξη της ημερίδας θα απευθύνουν χαιρετισμούς η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), Κωνσταντίνος Καλτσάς. Το Europass είναι το ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων, που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου 2004, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, προς όφελος της απασχόλησης, της παραγωγικότητας και της αξιοκρατίας. Σκοπός του Europass είναι η δημιουργία εργαλείων για τη βελτίωση της διαφάνειας των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων, η διευκόλυνση της κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς σκοπούς, και οι ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση για όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να έχει ένα φάκελο «Europass», ο οποίος απαρτίζεται από πέντε επιμέρους έγγραφα περιγραφής των προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που έχει αποκτήσει ο κάτοχός του κατά την εκπαιδευτική και εργασιακή πορεία του. Έτσι, μπορεί να προβάλει τα επαγγελματικά προσόντα και τις δεξιότητές του. Τα έγγραφα του φακέλου «Europass» εξειδικεύονται ως εξής: * Europass Βιογραφικό Σημείωμα (CV)
Χρήστες των εργαλείων που αποτελούν τα έγγραφα του φακέλου «Europass» είναι τόσο οι προσφέροντες όσο και οι αιτούντες θέση εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας, που ορίστηκε ως το Εθνικό Κέντρο Europass, είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) που θα έχει το συντονισμό, τη διαχείριση και την προβολή αυτής της κοινοτικής πρωτοβουλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν βρουν τα έγγραφα Europass, οδηγίες και παραδείγματα για την εφαρμογή τους στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.: http://europass.eoppep.gr ή του CEDEFOP: http://europass.cedefop.europa.eu/el/home Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο http://iptv.sch.gr/live Ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης πατήστε εδώ. Για την πρόσκληση της ημερίδας πατήστε εδώ. Για πληροφορίες πατήστε εδώ. Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ. Υπουργείο Παιδείας Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ Δελτίο Τύπου
Ομιλία της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στην ημερίδα «Ο ρόλος του φακέλου Europass στη διαφάνεια των προσόντων, την ενίσχυση της κινητικότητας και την προώθηση στην απασχόληση» Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες της πατρίδας μας. Είναι σημαντικό να προχωρούμε σε αλλαγές οι οποίες έχουν αποτελέσματα, αντί να κάνουμε εκ των υστέρων σπασμωδικές κινήσεις, που μας οδηγούν σε αδιέξοδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον Αναπληρωτή Υπουργό, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος στο σύντομο διάστημα που είναι στο Υπουργείο κατανόησε σε βάθος το αντικείμενο και την ανάγκη ενίσχυσης της Διά Βίου Μάθησης, κινήθηκε με ταχύτητα και είχαμε -σε συνεργασία και με τους Προέδρους- το αποτέλεσμα των συνενώσεων τριών Οργανισμών στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Το 2001, όταν ήμουν Επίτροπος, ξεκινήσαμε τη διαδικασία του Europass. Τότε οι ανάγκες ήταν διαφορετικές. Το 1999, με τη στρατηγική της Λισσαβόνας, είχε μπει στόχος το 2010 να έχει η Ευρώπη 3% ανεργία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να είναι πρώτη στον κόσμο στην καινοτομία.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχε τότε η Ευρώπη ήταν η έλλειψη κινητικότητας. Ήταν σαφές ότι έπρεπε να την ενισχύσουμε για λόγους παραγωγικότητας, ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά και για να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να αποκτούν προσόντα, νέες εμπειρίες, νέες αντιλήψεις και να τις μεταφέρουν στις χώρες τους.
Ήταν μία Ευρώπη που το κεφάλαιο είχε μεγάλη κινητικότητα, η εργασία όμως όχι.
Στα χρόνια που πέρασαν τα πράγματα άλλαξαν πολύ. Η μεγάλη ευκολία και η χωρίς όρους μετακίνηση του κεφαλαίου είναι μία από τις αιτίες των προβλημάτων που βιώνουμε σήμερα. Τα χαρακτηριστικά στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει πολύ σε όλες τις χώρες, χωρίς εξαίρεση. Δεν υπάρχει χώρα σήμερα, που να μην έχει πρόβλημα ανεργίας ή να μην εντοπίζονται προβλήματα στη διάρθρωση της αγοράς εργασίας.
Ο αριθμός των νέων που έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους στο Europass αυξήθηκε πολύ. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που έχουμε εμείς.
Στοιχεία του Αυγούστου του 2011 δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχουν συμπληρώσει 59.350 βιογραφικά, στην Αυστρία -που δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα κρίσης ή ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό από εμάς- έχει 44.067, ενώ οι κάτω χώρες -Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο- έχουν 292.000 βιογραφικά. Πρώτη είναι η Πορτογαλία που φτάνει τα 797.000.
Στα χρόνια που πέρασαν υπήρξε αυξανόμενη τάση κινητικότητας των νέων της Ευρώπης. Η κινητικότητα αυτή, σε χώρες όπως η δική μας, δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ‘50 ή του ’60, που το ανθρώπινο δυναμικό -κατ’ εξοχήν εργατικό- κινούνταν για να στελεχώσει τα εργοστάσια.
Σήμερα, υπάρχουν νέοι με πολλά προσόντα, με γνώση ξένων γλωσσών, νέων τεχνολογιών, οι οποίοι ζητούν νέες εμπειρίες, αξιοκρατία, κανόνες και να επικεντρωθούν στο ιδιαίτερο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει ή εξελιχθεί και όχι γενικώς μία δουλειά. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των νέων, οι οποίοι κάνουν χρήση του φακέλου Europass.
Είναι σαφές ότι για κάθε χώρα, σε κάθε εποχή, το μέλλον και η δύναμή της είναι η νέα γενιά. Σήμερα υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τη γενιά αυτή που τα πιο παραγωγικά της χρόνια είναι σε περίοδο κρίσης. Πολλοί μιλούν για «χαμένη γενιά». Δεν υπάρχει χαμένη γενιά και δεν υπάρχει κίνδυνος χαμένης γενιάς.
Δεν υποτιμώ καθόλου τα τεράστια προβλήματα που ξαφνικά προέκυψαν στη ζωή τους, αλλάζοντας την προοπτική που είχαν μέχρι τώρα. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς ξεκίνησαν οι παλαιότερες γενιές και πού έφτασαν και πώς ξεκινάει σήμερα η νέα γενιά. Η δική μας γενιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ακμή της, σε όλους τους χώρους, στην επιχειρηματικότητα, στα Πανεπιστήμια, στην πολιτική.
Εμείς οι ίδιοι οφείλουμε, να αλλάξουμε τις πρακτικές, τη λογική, την αντίληψη του καταναλωτικού μοντέλου και της ελάχιστης προσπάθειας, που ίσχυαν -και για τα οποία η γενιά μας έχει μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να ανατρέψουμε το μοντέλο αυτό και να βασιστούμε στους ανθρώπους αλλά και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας μας.
Είναι ανάγκη να φύγουμε από τη δημοσιονομική συζήτηση και να μπούμε στη συζήτηση μιας νέας Ελλάδας. Πριν από περίπου 15 χρόνια σε έρευνα στη νέα γενιά στην ερώτηση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό το 88% απάντησε ότι προτιμά το δημόσιο. Σήμερα, που τα πράγματα έχουν αλλάξει, το 36% των νέων θέλει να δημιουργήσει δική του επιχείρηση, το 34% να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το 5% θέλει να εργαστεί στο δημόσιο. Η πλειοψηφία ζητά θέση εργασίας ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής. Οι νέοι γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα σήμερα.
Η πολιτεία καλείται να δημιουργήσει το πλαίσιο για τους νέους ανθρώπους, ώστε να κάνουν τις επιλογές τους και να βρουν διέξοδο, χτυπώντας κυρίως τη γραφειοκρατία και τα εμπόδια και ενισχύοντας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αριστεία και καινοτομία, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το Europass δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων, ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα.
Πρέπει, όμως, να δώσουμε και διαφορετικές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καινοτόμες προτάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν φέτος στο συνέδριο του «Tedx», οι οποίες δεν είναι απλώς προτάσεις, αλλά δημιουργούν, μεταξύ άλλων, θέσεις απασχόλησης και συνδέουν τον εθελοντισμό με την εργασία. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και η προκήρυξη για τα «Clusters Καινοτομίας», που αφορούν προτάσεις νέων επιχειρηματιών, που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να υποστηρίξουν τα καινοτόμα προϊόντα.
Είχαμε 23 clusters, μέσα σε ένα μήνα, με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς – αγροτικό, ενέργεια, πολιτισμό, τουρισμό- οι οποίες συνδέονται με την Έρευνα και τα Πανεπιστήμια.
Έγινε, επίσης, το πρόγραμμα «Αριστεία», που αφορά προτάσεις νέων είτε από τον ιδιωτικό τομέα, είτε από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια, σε τομείς που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της χώρα. Κατατέθηκαν 1.500 προτάσεις.
Αντιστοίχως στην προκήρυξη για τα «post doc»- τα μεταδιδακτορικά- συμμετείχαν 2.500 νέα παιδιά που έχουν τελειώσει το Διδακτορικό τους και ενισχύονται για να μείνουν στην Ελλάδα.
Αυτές είναι οι τεράστιες δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Είναι η Ελλάδα που δημιουργεί, η Ελλάδα της αισιοδοξίας. Σε αυτή την προσπάθεια και παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα – διότι δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση - μέσα στη δημοσιονομική κρίση, την κρίση αξιών, την κρίση του πολιτικού συστήματος, ζητάμε να έρθουν στο προσκήνιο οι νέοι άνθρωποι, να έρθει η νέα γενιά και στο πολιτικό σύστημα. Και αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει σύντομα. Πρέπει να αναδυθούν νέες δυνάμεις στην πολιτική.
Η δική μας γενιά οφείλει να ακούσει. Γιατί έχουμε μιλήσει πολύ και έχουμε πράξει χωρίς να ακούμε. Πρέπει να ακούσουμε όλες τις πραγματικά εντυπωσιακές φωνές της γενιάς που έρχεται. Εμείς να ακούμε και εσείς να προχωράτε μπροστά και γρήγορα. Κάθε προσπάθεια, κάθε μικρή κίνηση, κάθε πρόγραμμα που μπορεί να δώσει δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που θέλει να πάει μπροστά είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Δεν μας φοβίζουν οι νέοι που θέλουν να βγουν στην Ευρώπη και έχουν προσόντα.
Σημασία έχει να δίνεις τη δυνατότητα επιλογής στους ανθρώπους. Να δίνεις δυνατότητες σε καθένα που θέλει, να στηρίζει την πατρίδα μας και να βοηθά, να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και προοπτικής.
Για το ενημερωτικό σημείωμα πατήστε εδώ
|
| Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011 19:22 |
































